Constellaties

Systemische opstellingen bestaan onder andere uit familieopstellingen en organisatieopstellingen.

Er zijn vele vormen van opstellingen, ook wel constellaties genoemd, mogelijk.

Systemisch?

Je behoort tot een familie, daar staat het woord systeem voor. Voorbeelden van andere systemen waartoe je kunt behoren zijn: vrienden, school, werk, organisatie, groep, community, relatie, de maatschappij, een land, een cultuur.

De waarde van een constellatie?

Een familieopstelling is een pure methode om onzichtbare familie dynamieken zichtbaar te maken. Blokkades, pijn, ziektes en meer kunnen zijn ontstaan vanuit de geschiedenis van je familie, door hun traumatische ervaringen, door het gelden van onuitgesproken regels, door migratie of door verlies. Door je vraag op te stellen, in een individuele setting of in een workshop, maak je ruimte voor oplossingen en inspiratie.

Alles is familie?

Je familie is je meest invloedrijke systeem, maar andere systemen kunnen ook impact hebben. Ook de invloed van je eigen kindertijd en jeugd en andere levensfasen kan verhelderd worden en een plek krijgen. Daarom is het ook mogelijk een opstelling te doen vanuit een andere insteek.

Hoe werkt het?

Wanneer je je vraag ingediend hebt creëert de facilitator voor jou een opstelling. De basis voor dit werk wordt het wetende veld genoemd, vanuit dit morfisch veld, komt alle nodige informatie vrij. Het is de taak van de facilitator om dat goed te vertolken. In een gezond familiesysteem is er ordening, balans in geven en nemen, hoort iedereen erbij en erkent iedereen wat er is. Het systeem is altijd op zoek naar balans en vraagt aan alle leden de juiste plek in te nemen. De facilitator stemt daar op af, en maakt de nodige ruimte voor de genezende werking daarvan.

Wat kan je verwachten?

Systemisch werken is een manier om je eigen plek in een systeem te leren kennen en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar verstrikkingen zitten en waarom je met bepaalde problemen kampt. Dat geeft je ruimte voor acceptatie en verandering. Je voelt hoe dingen beter kunnen en creëert nieuwe mogelijkheden.

Meedoen?

Ontdek bronnen van kracht die je ontwikkeling steunen vanuit de innerlijke wereld. Waar vind je moed en inspiratie? Welke verhalen van de zeven generaties waar je uit voortkomt draag je in je? Houdt het je tegen of helpt het je vooruit? Soms helpt een blik op je geschiedenis, je kindertijd, de families waar je uit geboren bent, je cultuur, om je vooruit te bewegen naar je nu en je toekomst.